Dicht maar dichtbij, Nieuws van de werf

Mousseoffensief

Tijdens de renovatie van het KMSKA wordt een deel van de museumcollectie in het museumgebouw zelf gestockeerd. Veerle De Meester werkt bij de afdeling Colletiebehoud- en beheer en blogt over de inspanningen van het museum om de kunstwerken te beschermen tegen de gevolgen van eventuele verbouwingstrillingen.

Bij de verbouwingswerken in het KMSKA kunnen trillingen ontstaan. Hoewel de aannemer alles in het werk stelt om die trillingen te beperken, willen we de kunstwerken die tijdens de renovatie in het museumgebouw blijven er toch zoveel mogelijk tegen beschermen.Tot nu toe was het opvangen van trillingen onbekend terrein voor ons. Daarom zijn we advies gaan inwinnen bij een internationale expert. Een gespecialiseerde firma leverde het juiste materiaal en ervaren ‘art handlers’ hielpen ons met de uitvoering van de werkzaamheden.

Mousse en MDF

Als de verbouwingen trillingen met zich mee zouden brengen, dan worden deze opgevangen door mousseblokjes samengesteld uit polyurethaan en MDF die we onder de schilderijen en onder pallets met beelden plaatsen. Voor een goede trillingsdemping is het belangrijk om de blokjes af te stemmen op het gewicht van het kunstwerk. Elk kunstwerk wordt bijgevolg gewogen waarna de blokjes met de juiste densiteit onder het kunstwerk geplaatst worden. Naast het bepalen van de gewichtscategorieën is ook de afstand tussen de blokjes onderling van belang om een efficiënte trillingsabsorptie te garanderen.

MousseoffensiefMousseoffensiefMousseoffensiefMousseoffensiefMousseoffensiefMousseoffensief
MousseoffensiefMousseoffensiefMousseoffensiefMousseoffensiefMousseoffensiefMousseoffensief

Mousseoffensief, a set on Flickr.

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s